BS029 Motion Control: Groove Tool

prev next


Motion Control:
Groove Tool

Format: CD
Label: Beatservice Records
Catalogue number: BSCD029
Release date: 27. mar 2000

press info // reviewsDownload:
eMusic

Stream:
Spotify // Apple Music // Tidal // YouTube Music

01

Cleavage

02

Glossy Rubber

03

L'estetique de Bass

04

Babe Shaker

05

Nightcap

06

Soft Skin

07

Tomato Blaster

08

Voltage Rider

09

Groove Tool

10

Confirmé s'il vous plait

11

Love Surgeon

12

Easy Living


Press info

BS029 - Motion Control: Groove Tool

Motion Control er soloprosjektet til bergenseren Oddgeir Hvidsten. Han startet sin karriere i ambient-trioen Neural Network, men da dette prosjektet ble lagt på is startet han Motion Control-prosjektet i 95 sammen med Lars Kristian Sande (også han fra Neural Network). To EP'er ble sluppet på engelske Universal Code, og spor fra disse to EP'ene pluss en tredje uutgitt EP utgjorde deres første Beatservice album, "Digits" (BSCD017).

Med sitt egentlige debutalbum "Groove Tool" overrasker Motion Control igjen. Mens "Digits" var streng undergrunnsminimalisme først og fremst rettet mot dansegulvet, er stilen nå radikalt endret. På "Groove Tool" blandes Detroit-soundet med impulser fra fransk house, 70-talls disco, 80-talls electro og en god posjon detektime-dramatikk. Albumet inneholder alle de tradisjonelle godbitene - hør f.eks. vocoder og sparsomme electro-komp på tittelsporet, rhodes-piano og nydelig vokal på "Nightcap", drivende wahwah-gitarer på "L'estetique de bass", og frosker og bordtennis på Glossy Rubber".

Tolvtommeren "Real Thing" (som ikke er med på albumet!) har skapt stor furore både i inn og utland, og "Groove Tool" blir allerede omtalt som "det nye store" innen norsk house.

Motion Control is Oddgeir Hvidsten from Bergen, Norway. He started his recording career in the ambient trio Neural Network, who released two albums on Origo Sound. Oddgeir Hvidsten and Lars Kristian Sande, 2/3 of Neural Network, started making more rhythm oriented material under the Motion Control name, and signed for the UK Universal Code label. Two EP's were released on Universal Code, and the tracks from these two EP's plus a third unreleased EP were collected on their first Beatservice album, the Digits CD (BSCD017).

Now trimmed down to key member Oddgeir Hvidsten, Motion Control takes a new turn on the new album "Groove Tool". While "Digits" was strictly underground minimalism aimed at the dancefloor, the style is now radically changed. On "Groove Tool", the Detroit-sound is mixed with impulses from french house, 70's disco and 80's electro. The album contains all the traditional goodies - like vocoder and sparse electro-groove on the title track, rhodes-piano and beautiful vocals on "Nightcap", wahwah-guitars on "L'estetique de bass", plus frogs and table tennis on "Glossy Rubber".

The twelve inch "Real Thing" (not included on the album!) has been very well received both abroad and in Norway, and "Groove Tool" is already expected to be the "next big thing" on the Norwegian house scene.


BS029 - Motion Control: Groove Tool

Anmeldelser [reviews 21.4.00]

Panorama Musikk
Ikke for kontrollfreakere...
Navnet til artisten hevder å ha kontroll over sine bevegelser. Det tror jeg mange finner svært vanskelig etter å ha hørt plata Groove Tool. Man kan ikke sitte stille å høre på denne platen. Det formelig syder av rytme, lek og spennende lydbilder. Og kontroll! Det skal innrømmes at ved de første gjennomlyttingene finnes det flere låter som sannsynligvis ikke vil feste seg hos den jevne lytter. Motion Control serverer musikk som både krever åpent sinn og åpne ører. L'estetique De Bass er et av sporene krever sin mann. Det er en drivende rytme i bunn mens det varieres melodisk noe som gjør at den dynamiske fremdriften er større enn man vanligvis får innen denne sjangeren. Babe Shaker er en låt som umiddelbart setter foten i bevegelse. Andre spor igjen er sløyere og mer laid-back uten at det groovy inntrykket forsvinner. De vokale innslagene på platen er også noe som løfter helhetsinntrykket til noe som gjør at flere enn de spesielt interesserte som hører etter. Det er rett og slett vanskelig å ikke like denne platen. Den er variert, oppfinnsom, dansbar og spennende. Et nytt bevis på at det skjer mye musikalsk moro i Norge.
(5/6) Knut Eirik Hult

Aftenposten
Bergensk kroppsbalsam
Behagelig flyt, hvor det sarte møter det smårøffe.
Vi er etterhvert blitt vant til at det kommer mye spennende musikk fra house-scenen i Bergen. Motion Control er nok et eksempel på det. Riktig nok har Oddgeir Hvidsten, som mannen bak heter, et par EP'er på samvittigheten fra før, men dette er altså hans albumdebut under Motion Control-navnet. "Groove Tool" befinner seg i første rekke i skjæringspunktet mellom avslappende sofa-house og musikk man danser til tidlig på kvelden. Med to franske titler på CD'en, mener han vel selv å ha hentet frem noe av denne scenens utstråling - og tar i grunn ikke feil. Turen er også lagt innom funkens og discoens sfærer. Og at han har en fortid innenfor ambientens verden, markeres ettertrykkelig på den vare "Nightcap". Andre høydepunkter: "Glossy Rubber" og "Groove Tool".
(4/6) Eirik Norderud

Bergensavisen
Bergenseren Oddgeir Hvidsten vakte oppsikt i utlandet på "Jazzland Remixed". Hans soloplate "Groove Tool" fortjener enda mer oppmerksomhet. Hvidstens house-reise gjennom tid og rom staver party med store bokstaver. Fra funky fransk house og skitten 70-tallsdisco, til speisa 80-talls electro. "Nightcap" er platens høydepunkt med søsteren Randis ambiente vokal over synthlinjene og jazzete rhodespiano. Men lytteren får ikke være i det drømmende hjørnet særlig lenge, melodilinjene og bassgangene biter seg fast i øret. Og humoren skinner gjennom i froskekvekkingen på "Glossy Rubber", den syntetiske vokalen på "Groove Tool" og stønnene på "Love Surgeon". Dette house-albumet befester Bergen som klubb-byen i Norge.
(5/6) Ann Kristin Frøystad

Nettavisen
Godt bergensk DJ-verktøy.

Bergen er utvilsomt i vinden hva klubbmusikk angår, og mens vi venter på samleplaten fra Tellé er enmannsbandet Motion Control et hyggelig bekjentskap å notere i boken. "Groove Tool" har et sjarmerende gutteromspreg over seg. Oddgeir Hvidsten er dyktig på å legge opp snertne rytmer, der 70-tallets blaxploitation-estetikk legges inn i et solid house-groove. Plinketi-plonk-bass og minimalistisk bakgate-synth er de viktigste krydder-tilsetningene, og smaken er god. Hvidsten har det åpenbart morsomt når han roter rundt i hobbyrommet, en sinnsstemning han klarer å overføre til plate. Samtidig er det ikke til å komme unna at han fortsatt har en del å gå på hva låtskriving angår. Her er det mye god dansegulvmat, men ikke så mange enkeltspor man husker for sine spesielle temaer. Slik sett må man nesten berømme mannen for ærlig valg av platetittel. Platens enkeltstående unntak fra groove-regelen er den melankolske, slepende (men noe langtrukne) "Nightcap", der søster Randi synger. Ellers er det platens korteste innslag som fungerer best: "Babe Shaker", "Soft Skin" og "Confirmée s'il vous plait" er alle på litt over to minutter, og bekrefter som sådan påstanden om at albumet står litt tilbake hva idé-utvikling angår. Dette sagt, "Groove Tool" hører absolutt hjemme i en platesamling med ambisjoner om å ha oversikt over god, norsk klubbmusikk. Arkiveres under "neste gang sitter det".
Nøst

Spirit
Bergens-baserte Motion Control har blitt mer dsiplinerte. Der det forrige albumet var litt la-oss-bygge-et-groove-og se-hvor-lenge-vi-kan-holde-det, er Groove Tool laget både for hode og føtter. De skal passe seg for å havne i "arctic techno"-båsen, men "Nightcap" er likevel en nydlig dempet sak, med en - hvis du legger godviljen til - Anneli Drecker-aktig vokal. Pluss også for snappy låttitler som "Babe Shaker" og "L'Estetique De Bass". Ellers ser det klar Detrolit-fascinasjon å spore i "Confirmé S'il Vous Plait" og tittelkuttet er interessant i sin opphakkete techno-vibb. Vi kommer heller ikke utenom griselåta "Love Surgeon" med overraskende kreativ bruk av porno-samples. Det som mangler for å få Motion Control opp i eliteserien er forståelsen av hooks for alt låtene skal stå seg på egen hånd. Slik Groove Tool er i dag blir det for mye bakgrunn.
Øyvind Eggen

Osloposten
Kompetent house og lignende
Ringreven Oddgeir Hvidsten, kjent fra det bergenske ambient-prosjektet Neural Network, har jobbet hardt. Dette er hans egentlige debutalbum under Motion Control-banneret, to år etter Digits på samme selskap, som samlet opp tre Detroit-inspirerte EP'er. Denne gangen har han i lydbildet beveget seg mye nærmere gammel svett disco og nyere fransk house og fusjonert dette med den alltid tilstedeværende Detroit-inspirasjonen sin. I tillegg eksperimenterer han med stort hell med mer rolige spor i hip-hop-tempo og trip-hop-lignende ting. Og det fungerer stort sett bra, bortsett fra "Nightcap" som blir for kjedelig og langdryg. Noen få av de andre sporene har en tendens til å bli for lange og monotone, som "Love Surgeon", men på et dansegulv vil man jo aldri legge merke til slikt. Over det hele er dette altså et vellykket "debut"-album fra en bergenser man bør følge med.
Per Christian Frankplads

Dagsavisen
Sleazy vestlandshouse

Housemusikken har fått et solid feste i den norske klubbkulturen, med stadig nye klubbkonsepter og "up and coming" produsenter som leker seg med de mange formene denne musikken kan ta. Utfordringen ligger selvfølgelig i å skape noe nytt og unngå å kopiere det man selv er inspirert av. Bergenseren Oddgeir Hvidsten, kjent fra ambient-trioen Neural Network, klarer med soloprosjektet Motion Control ikke stort annet enn å faktisk lage mange nok låter til et helt album. Tittelen "Groove Tool" sier litt om ambisjonene med musikken, det er dessverre sjelden man får lyst til så lite som å vippe på foten av begeistring. Det låter som materialet den franske super-duoen Motorbass droppet på "Pansoul" i 1996, for det hersker liten tvil om at Motion Control er influert av den sleazye franske housens cocktail av 70-talls disco, 80-talls electro og Detroit-techno. Selv om Hvidsten iblant treffer en nerve på "Groove Tool", skal det mer dybde, perfeksjon og progresjon til for at dette ikke skal bli dønnkjedelig.
Malin Johansen

Hugin
Motion Control er ute med sitt egentlige debutalbum, ettersom albumet "Digits", som ble gitt ut for en stund siden, inneholdt låter fra tidligere EP utgivelser. Derfor karakteriseres "Groove Tool" for å være solo-debuten til bergenseren Oddgeir Hvidsten. Jevnt over har albumet en dyp house-sound som blir kombinert med impulser fra fransk house, 70-talls disco og 80-talls elektronisk musikk. Skiva inneholder mange sterke låter som passer bra på litt avslappet klubbing så vel som hjemme i stuen. Ved gjennomlytting av skiva kjenner du igjen en del av beaten som Bjørn Torske, Sternklang og ikke minst Daft Punk har brukt. Til tider bruker Hvidsten denne beaten på en særegen måte, men tidvis blir det karakterløst og oppbrukt.
(4/6) Ståle Kristiansen

  

Reviews

Coda Magazine (France)
Après la techno, la house acquiert ses lettres de noblesse en terres scandinaves: en Suède chez Svek, au Danemark sur April, et désormais en Norvège. Issu de l'ambient, Motion Control explore désormais des groove plus relevés sur Beatservice. Remarqué par Universal Code UK, le duo achève un second album polychrome sur ses terres australes. De nombreux invités enrichissent la palette de couleurs de "Groove Tool". Motion Control y alterne les reflets dub, trancey, électro, funk, pop, ou place ça et là rythmiques décalées et paroles en français. Un opus riche, très personnel, et un import de choix.
(7,5/10) Y2Mars


Main // Information // History // Artists // Releases // Live // Mailorder