BS014 Sternklang: Freestylespacefunk

prev next


Design/artwork by Manjana

Sternklang:
Freestylespacefunk

Format: CD
Label: Beatservice Records
Catalogue number: BSCD014
Release date: 23. jun 1997
Re-release date: 8. jan 2007

press info // reviewsDownload:
eMusic

Stream:
Spotify // Apple Music // Tidal // YouTube Music

01

Breezin´

02

Detour

03

Soothe

04

Teslatowers

05

Endtime

06

Soft Feet (pts. 1 & 2)

07

Smooth Chemistry

08

You Can´t Leave

09

Zukunftsmusik

10

Western Land

11

We Are The Language

12

Easin´ Out


Press info

Rune Brøndbo aka Sternklang debuterte i 1997 på Beatservice Records med albumet Freestylespacefunk. Etter to album på Beatservice tok han overgang til Oslo-selskapet dBut, hvor han har gitt ut ytterligere to Sternklang-album. Hans fjerde album Transistor Beach kom høst 2006. Han er også fast medlem av jazz-bandet Wibutee, og har gitt ut et par album sammen med de også.

Freestylespacefunk var med på å definere ”Grünerløkka-sounden”, med sin blanding av triphop, drum’n’bass og feit detektime-funk. Den ble nominert til Spellemannsprisen, og er en av de store elektronika-utgivelsene fra siste del av 90-tallet (gull-alderen for norsk elektronika). Etter å ha vært out of print en periode, er denne klassikeren nå omsider tilgjengelig igjen!

Rune Brøndbo aka Sternklang released his debut album Freestylespacefunk in 1997 on Beatservice Records. After two albums on Beatservice he left for the Oslo-based label dBut (run by some of his friends), where he has released two more Sternklang-albums. His fourth album Transistor Beach was released autumn 2006. He is also a member of the jazz-band Wibutee (Jazzland), and has toured extensively and released a couple of albums with them too.

Freestylespacefunk was nominated for Spellemannsprisen (Norwegian Grammy), and is one of the key electronica releases from the last part of the 90’s - the golden age of Norwegian electronica. It has been out of print for a while, but is now finally available again!


BS014 Sternlang: Freestylespacefunk

Anmeldelser
reviews in [danish] [swedish] [english] [french]

Natt og Dag
Under en av mine sjeldne utflukter til Grünerløkka forleden kunne jeg observere et markant trendskifte. Obsiktsvekkende mange mennesker (hovedsakelig menn) var ikledd hettegenser fra plateselskapet Ninja Tune. At jeg selv er innehaver av det aktuelle plagget er så sin sak. Tilfeldig, faktisk. Nu vel. Løkka frikerne har tydeligvis tatt skrittet ut og erstattet ska og festivalpunk til fordel for eksperimentelle og organiske technorytmer. Dette burde jo skape grobunn for en "ny musikkscene i by´n". Noe som vel ikke bare er en positiv fremtidsutsikt. Uansett; Norges første virkelige vellykede utgivelse innen det utvidede trip hop/ techno-begrepet har nå endelig kommet. Navnet er Sternklang, og han trenger ingen genser for å vise sin tilhørighet. Både artistnavn og plateselskap sender tankene til kjølig arktisk techno, men kulde er noe det er forsvinnende lite av på freestylespacefunk. Og takk for det. Låtene er identifiserbare selv om Sternklang, eller Rune Brøndbo som han nå engang heter, elegant hopper mellom de ulike "intelligente" dansegenrene. Et tegn på styrke snarere enn usikkerhet. Det lekne og innholdsrike lydbildet gjør platen ytterst musikalsk og menneskelig, til tross for de teknologiske virkemidlene. Flerkulturelle tverrfløyter pleier jo også å hjelpe i slike sammenhenger.Innslag av florlett men synlig drum´n´bass er særs velkommne, og bygger opp under den selvsikre allsidigheten platen er preget av. Jeg har nesten ingenting å utsette på platen, selv om den deskripitive tittelen kanskje er vel åpenbar. La oss nå ikke henge oss opp i detaljer: Freestylespacefunk er en gedigen opptur, og anbefales til enver som fortjener den.
5/6 Audun Vinger

Nordlands Framtid
En glede for familien
Bak navnet Sternklang skjuler det seg en herre mved navn Rune Brøndbo. Og ja, han er i slekt med D.D.E.-guttene. Søskenbarn. Men ikke frykt. Niks rai rai denne gangen. Denne karen er heller en ære for familien, og leverer et stykke intelligent tekno. Tromme og bass-sporene pulserer gjennom house, techno og jungle-land, og herr Sternklang bygger ut låtene med svalende ambiente teknoklanger, fløytetemaer, tangent-drypp og en aldri så liten bit hip-hop. Som teknoplater flest har også denne temmelig lange kutt, men de suggererer og fester seg, og fornøyelsen varer.

5/6 Kjell Nordeng

Spirit
Igjen viser det seg at den beste norske musikken skapes av gutter som sitter på rommet sitt og fliker med computeren. Sternklang aka Rune Brøndbo debuterer med en plate som suger til seg det beste av 90-tallets trip-hop-eksperimenter, iført ambient lyddrakt. Suggererende så det holder.

Beat 4.97
Trettienåringen* Runbe Brøndbo, alias Sternklang, har ruget lenge på dette materialet innen han lanserte det. Det har gitt resultater. Maken til gjennomarbeidet debutalbum er det lenge siden vi har hørt her hjemme. Freestylespacefunk holder perfekt balanse mellom det sofavennlige og det dansbare, der snublende og tilbakelente komp avløses av heftig virvlende drum'n'bass-rytmer, alt med en dyp og drivende bass i bånn. Musikken er jevnt over like variert som platetittelen skulle tilsi. På tross av at Freestylespacefunk inneholder vel en time elektronisk instrumentalmusikk, tror jeg albumet kan vekke oppsikt også i mere tradisjonelle rock-kretser - forhåpentligvis også i gjengen til Sternklangs fettere fra Namsos, DDE-medlemmene Bjarne og Eskild Brøndbo!
* BS anm: hvor har han nå det fra, tro???

BBBBB Knut Bjørheim

Dagbladet
D.D.E.s ukjente teknofetter Rune Brøndbo med kunstnernavnet "Sternklang" er ute med "Freestylespacefunk" - en samling delikat og sexy drum & bass.
Sternklang er vår ferske og friske mester i moderne rytmer, og et etterlengtet bevis på at det produseres klubbmusikk av høy kvalitet her hjemme. "Freestylespacefunk" kan passe bra som inngangsbillett for musikkinteresserte som ikke har fått foten for drum&bass-rytmene ennå.
Her er det ingen harde kanter eller noe som er skummelt for øret. Likevel låter det tøft, inntrengende og moderne. "Freestylespacefunk" har en fredelig, melodiøs og delikat atmosfære. Tverrfløyte, skjeve orgelakkorder, coole hiphopelementer og lyden av eksotiske strengeinstrumenter gir stemning til albumet. Dette skaper til sammen en akkurat passe eksotisk, men likevel tilgjengelig, dose elektronisk musikk.
Sternklang er Rune Brøndbos enmannsprosjekt og debutplate. Brøndbo har vist at han har selvtillit og nesten 360 graders synsvinkel når han har hentet elementer til albumet. Vi har all grunn til å glede oss over kommende norske utgivelser innen samme sjanger, om dette er et riktig signal på hva som rører seg blant våre elektroniske artister.

5/6 Helle Høynes

Aftenposten
Oslo-artist med uhyre spennende og deilig, halvegs sittende danse-debut.
Enmannprosjektet Sternklang kommer fra Oslo. Det forstår man ikke av å høre "Freestylespacefunk". Det gledelige fenomenet er stadig tilbakenvendende når det gjelder plateutgivelser innenfor de teknologiske musikkgenrene. For mens fem av seks som holder på med rock mellom norske fjell, fjøs og fjorder låter ubehjelpelige norske, er forholdstallene langt på veg de motsatte innenfor genre som techno, drum'n'bass og trip hop. Og dette første gledesutbruddet fra Sternklang - som egentlig heter Rune Brøndbo - hører med til det aller friskeste. Han pøser på med temaer som fungerer, selv om de er like svevende som de er enkle. Temaene ligger og leker seg midt i et jazza lydbilde som tidvis får et latinpreg. Under dunker det i veg med frenetiske rytmer som likevel ikke blir det grann masete. Det låter annerledes enn de aller fleste utenlandske artister, men likevel minst like bra som flertallet av dem. De drømmende vakre og ikke minst fengende temaene trekker musikken fremover i et behagelig sommerferietempo. Og selv med variert og tidvis ganske eksperimentelt rytmemønstre, blir det lav stressfaktor når nye kroker av drum'n'bass skal utforskes. Med variasjon og forandring er det blitt et debutalbum som fra låt til låt ikke blir ensformig, men sydd sammen til en helhet. Enkelt og greit: Slik skal det gjøres! En debut uten svake sider.

5/6 Kjell Henning Thon

Osloposten
Årets beste technoplate? Jeg skal ikke påstå at jeg er noen ekspert innen moderne dansemusikk, men Sternklangs ferske plate er det mest spennende jeg har hørt fra Oslo på aldri så lenge når det gjelder alle former for musikk. Sternklang er et enmannsprosjekt, og mannen bak er Rune Brøndbo. Han har bakgrunn fra diverse pop- og pønkband, men har i det siste brukt mer tid hjemme. Brøndbo syntes det var mer spennende å eksperimentere med musikk på elektronisk utstyr, og jeg er glad for at Rune ble mer stuegris. "Freestylespacefunk" er en liten triumf fordi, som tittelen hinter om, den beveger seg innenfor de fleste avarter av moderne dansemusikk. Hovedvekten ligger langt vekk fra dunkende standard-techno og kjedelig house. Sternklang tar innover seg fusjonen mellom europeisk techno og amerikansk hip hop, som blant annet har kommet fra de britiske plateselskapene Ninja tune og Mo´wax. En blanding av sugende og rytmetung techno og utflippa instrumental hip hop er basisen til Sternklang. Når man i tillegg blander inn store doser drum n bass og dub blir resultatet en allsidig og svært suggererende musikalsk gryte.
Glem Prodigy, Daft punk og Chemical brothers for en stund. Sjekk heller hva som skjer i Oslo. Sternklang har levert en technoskive av høy internasjonal standard.
Øivind Holen

Rogalands Avis
Det funker bra
Får alle menn i Tromsø* utlevert elektronisk utstyr ved fødselen? Det er jo ikke måte på hvor mange technostjerner de eksporterer ned resten av Norge for ikke snakke om resten av verden. Men hva gjør vel det, så lenge det meste er av høy kvalitet. Siste lysende stjerne er Rune Brøndbo. Tittelen "Freestylespacefunk" sier mye. Her får du oppjazza funk, trommer og bass så det holder sammen med tilbakelente elektroniske innslag. Mye rar, variert og overaskende låter til gode stilkarakterer fras Brøndbo.
* BS anm: Rune Brøndbo er ikke fra Tromsø!!!

5/6 Bernt Erik Pedersen

Arbeiderbladet
"Freestylespacefunk" heter Rune Brøndbo aka Sternklangs debut-CD, og egentlig er det vel mer et presist forsøk på å beskrive musikken enn en reell tittel. Med en utadvendt og melodiøs blanding av trip-hop, drum'n'bass, funk og tekno har Brøndbo laget en potent og elektronisk basert utgivelse som både pirrer de melankolske følelsene og som røsker tak i kroppens bevegelige deler. Mens det meste av det som lages innen den utvidede teknogenren kun er gangbar innenfor visse rammevilkår av miljømessig art, er Sternklang-platen befriende nøytral, til tross for en utpreget eksperimentell grunntone. Dette rett og slett fordi Brøndbo synes å lage musikk med utgangspunkt i magefølelsen og hjerterøtter, snarere enn å benytte seg av bevisste spektakulære utstyrsmegafoner. Låtene preges av nærmest organisk flytende bruk av lyd, myke fløyteimitasjoner (med ekko fra Jethro Tull?) og smarte breakbeats, og et påfølgende progrock-aktig rytmefyrverkeri som både er kommersielt og samtidig dybdemessig utforskende. Dessuten er "Freestylespacefunk" en av de få platene som vinner terreng ved at den klart markerer breddenedslag også over i andre musikalske leide, eksempelvis pop, rock, og generell house, og dette gjør det til en skjelden solid debut.
Mode Steinkjer

Giljotin
Det er ikke mange norske techno-titler som gies ut hvert år. Av disse er de fleste ente fra hippe Oslo-DJ's eller inneslutta Tromsøfriks. Sternklang utgis på Tromsølabelen Beatservice, men bor i Oslo. Og en plass der imellom ligger musikken. Sternklang er Rune Brøndbo, som før dette spilte i endel punkorkester, amen som etterhvert konverterte til elektronisk musikk. Som enhver 90-talls artist med respekt for seg selv krysser også Sternklang musikalske grenser. Det skal ikke være lett å klasifisere, men la gjerne tittelen fortelle litt; Freestylespacefunk. De 12 kuttene spenner over det meste av 90-tallets musikalske sjangere; Dub, funk, acid jazz, Jungle og littt Hip-Hop. Det er sikkert flere begreper, men de har ikke fått noe navn enda. Alt er servert i små delikate porsjoner over de 12 kuttene.
Det åpner lett og luftig med Breezin. En nesten Jethro Tull aktig låt, jazz-funk med tverrfløyte. Etter 3 låter begynner dette å låte litt kjedelig, og det skjønner Sternklang også. Derfor tar han oss med inn i jungel-land, litt raskere bpm, + breakbeats. Men ikke for utfordrende, ikke for hardt, akkurat nok til at dansefoten rører på seg. Vi beveger oss med dette lenger og lenger ut i atmosfæren. Til tider låter det som en Mo'Wax/Ninja Tune utgivelse, tung bass og Hip-Hop i en røykfull blanding.
Det nærmeste en hit vi kommer er den meget lyttevennlige og melodiøse Zukunftsmusik. Denne låta ble også mye spilt på P3 i en periode.
Rune Brøndbo kan mye om å lage lyd og det vil han vise oss. Det er tydelig at han har 12.000 låter liggende hjemme i skuffa og han har sikkert hatt et helvete å velge ut 12 av disse. Likevel låter det litt ensformig i lengden, ikke plagsomt repeterende men bare litt slappt av og til. Heldigvis vet Brøndbo akkurat når han blir litt for slapp og dermed skifter han tempo og stil. Og selvfølgelig spriker det, det er jo ingen konseptplate vi snakker om. Og det er det som er det fine med elektronisk musikk, gjør hva faen du vil, blir det ikke perfekt, hva så? Det er jo bare musikk. Denne er ikke perfekt, men det nærmeste Norge kommer i dag på technofronten.
E.D

Anmeldelser - dansk

Gaffa
Nordmanden Rune Brøndbo har lavet et trio hop/jungle album, som de norske anmeldere hurtigt har utråbt til et stort musikalsk gennembrudd for Norge. Men nordmænd har det med at udråbe deres egne til "världens bäste".
Et meget pænt album uden de store udfordringer og uden den store originalitet. Hvis man er begynder på trip hop'ens område og godt kan lide samplede tværrfløjter, så kan albummet anbefales. Hvis man ønsker lidt mere, så…

3/6 M.R.

Jam Magazine
Sternklang klinger ikke norsk, men Rune Brøndbo, der gemmer sig under det fremragende preussiske navn, er bosittende i Oslo. Musikken er ej heller typisk den, man hyppigst hører fra Norge. Selvom mange af nummrene er downtempo, så er Sternklang bestemt ikke nordlysambient a la den man ellers kender fra polarlandet. Debutalbumet Freestylespacefunk, der er utsendt på hjemlandets Beatservice (VoW), er som tittelen antyder, i den brede tone loungehiphop med musikalske afstikkere i alle retninger. Der springes mellem hiphop a la The Herbalizer, Kid Loops-agtig drum'n'bass, Jake Slazenger-inspirerede samples, Pigeonhed-funk og Henry Macini'sk filmmusik, hvilket gjøres fermt, men ikke pågående og selvstændig nok. Freestylespacefunk er for godt dækket ind af vennlig genkendelighet og mangler det vanvid, som tittelen antyder.
Las

Anmeldelser - svensk

Göteborgs-Posten
Sternklang alias Rune Bröndbo från Oslo har i all tysthet knåpat ihop detta högst intressanta hopkok av funkig elektronisk musik. Just funk är ledordet i vandringarna genom drum'n'bass, hiphop, ambient, samplingsjazz, sitarslingor och mystiska flöjtharmonier. En platta som verkligen låter som den heter: rymdfunk i fri form!
5/6 Patrik Lindgren

Reviews in english

Muzik (UK)
Norway as the next Paris anyone? This is yet another triumph in rather unique, electronic sound sculpting for the world's most northerly techno outpost. Heaps of organic jazz stylin' flows easily through a series of post-techno funk grooves that move from influences like Black Dog and Wagon Christ to DJ Shadow and Funki Porcini.
7/10

Totally Wired (UK)
Sternklang's debut-CD is a veritable smorgasbord of different types of Electronic Music. His "Freestylespacefunk"- mixture combines jazzy instrumental hip hop, electro, experimental electronica and smooth drum'n'bass. Rune Brøndbo has been experimenting with electronic equipments for ages, but it was a support-slot for Red Snapper in 1996 that brought him an audience. A tape given to Mr C in The Shamen opened more doors. An EP were he will be operating as Percussion Force is soon to be released on Psychomat (Mr C's new underlabel of Plink Plonk).
What makes Sternklang's music interesting is his playful and open minded attitude to music. The way he combines element of trip hop/ instrumental hip hop with laid-back drum'n'bass and electronica (perhaps even some big beats on "You can't leave") gives the album a variety that ensures that you wouldn't get tired until you have been through all the tracks on the album.
Sternklang's funky tunes works as music to listen to at home, as well as music for clubs and as background music in cafes.
8/10 Jan-Olav Glette

Magic Feet (UK)
Aka Norway's Rune Brøndbo, Sternklang mixes up an easy-going mixage of breakbeats and electronica for an mellow execusion into Reefersville that's pleasant enough without really sparking any major excitement. Track titles like Breezin' , Soothe and Easin' Out gives the game away. Rune is a man determined to chill (not too hard in Norway, you'd imagine...). At times, as in Teslatowers or Endtime, the BPM's bump up to d'n'b speed, but I doubt Ron Size is too worried yet - allthough Endtime in particular is not without its charms. Freestylespacefunk is certainly not a bad album - just one that's unlikely to rock your world.
CG

Reviews in french

Coda
Un album drum'n'bass, avec une flûte un peu trop persistante au début. Ce "free-style" et ces sonorités hors-normes rebuteront les puristes, mais à mi-parcours les compositions de Rune Brøndbo prennent une savoureuse tournure dubbisante ("We Are The Language", "Soothe"). Pour info, Beatservice est un label norvégien distribué par Voices Of Wonder. Basé au Danemark, ce réseaude distribution s'occupe aussi d'April Rec. et Ninth World. La connexion scandinave est en marche.
3/5 L.D.

Translated excerps

Beat (august , 4.97), Knut Bjørheim
5/6
It's a long time since we've heard such a solid debut album. Freestylespacefunk has a perfect balance between the sofafriendly and the danceable, where stumbling, relaxed rhythms shifts into groovy drum'n'bass rhythms, all with the deep bass as the moving force.


Main // Information // History // Artists // Releases // Live // Mailorder